BELO-ČRNO-SIVO ALI DEJSTVA O “POMOČI” GRČIJI


Za tiste, ki radi razpravljajo ob dejstvih ali pa vsaj z več informacijami pa nekaj člankov, za boljšo predstavo. Kaj pa je res pa bo pokazal morda čas.

Nemčija je največji dolžnik 20. stoletja – Jože P. Damijan

Der Spiegel je (končno) naredil domačo nalogo in v intervjuju z zgodovinarjemAlbrechtom Ritschlom pokazal, da je problem grškega dolga minoren v primerjavi z dolgom, ki ga je povzročila Nemčija z dvema svetovnima vojnama, in ki so ji ga druge države odpisale. Nemčija se je čez grlo zadolžila pri ZDA že v 1920-ih za odplačevanje vojnih reparacij, in po 2. svetovni vojni so bile spet ZDA tiste, ki so Nemčiji pomagale na noge, tako da so dosegli Londonski sporazum (1953), ki je odpisal 62.6% nemškega dolga. Zgodovinar Ritschl gre še naprej in pravi, da če bo Nemčija trdoglavila glede tega, da mora Grčija odplačati svoje sedanje dolgove do zadnjega centa, se lahko ponovno odpre vprašanje vojne škode, ki je Nemčija ni nikoli poplačala. Predvsem Grčiji ne.

Kaj se skriva v grškem dolgu – Bine Kordež

Ne glede na to ali vidimo v zmagi Sirize perspektivo Grčije ali grožnjo ekonomskemu redu, je nekaj dejstev nespornih:

  • dosedanji način reševanja Grčije se ni pokazal kot učinkovit, država je obubožala, dolg pa se je dodatno povečal in to nakazuje potrebo po drugačnem pristopu,
  • ne glede na razloge in krivce, tako visokega dolga ne more odplačati zdravo gospodarstvo, kaj šele država ekonomsko na kolenih in zato je edina pot večje verjetnosti za poplačilo ter ponovno vzpostavitev zaupanja, gospodarska rast in reguliranje dolga v obvladljive okvire (za malo zgodovinskega pogleda na koncu dodajam prikaz o višini javnega dolga zadnjih 300 let za štiri države z dodatkom Grčije in Slovenije v zadnjih letih; podatki so povzeti po Pikettyjevi knjigi Capital in 21st Century),
  • seveda to odpira nevarnost moralnega hazarda dolžnikov, da bi špekulirali na morebitni odpis dolgov, ko bi breme postalo nevzdržno, a povečuje tudi odgovornost upnikov za nastale razmere ter pravočasno ukrepanje,
  • vseeno je potrebno upoštevati, da je dolg iz leta 2000 v višini 140 milijard evrov do preteklega leta povečal za 70 iz naslova primarnega proračunskega primanjkljaja (zadnjih pet let), za 140 milijard pa zaradi natečenih obresti; nanje so potem upniki dali polovični popust, preostanek skupaj z glavnico pa dobili poplačan,
  • pod krinko zaščite evra in reševanja Grčije, so vse članice evrske skupine solidarno prevzele pretežni del dolga zasebnih upnikov in s tem reševale predvsem njih oz. države iz katerih so izhajale banke upnice,
  • glede na strukturo dolga, je bil rezultat te transakcije za Nemčijo verjetno pozitiven (njihove banke so dobile več plačil kot pa je država prevzela dolga, da ne omenjamo še zaslužkov pri prodaji blaga in obrestih zaradi katerih je dolg tudi nastal), medtem ko je Slovenija prevzela samo rizike (upajmo, da ne še kaj za »povrh«, kot bi se dalo razumeti iz izjave finančnega ministra).

Yanis Varoufakis: It’s not about who will blink first – BBC

Zelo dober vpogled s strani grškega finančnega ministra in kako zna tudi BBC biti skrajno neprofesionalen. Absolutno priporočam.

EU accused of hypocrisy for £1 billion in arms sales to Greece – The Telegraph

European Union countries have been accused of hypocrisy over imposing savage austerity measures on Greece while at the same time selling the highly indebted country over £1 billion of arms.

German ‘hypocrisy’ over Greek military spending has critics up in arms

The Guardian

“Well after the economic crisis had begun, Germany and France were trying to seal lucrative weapons deals even as they were pushing us to make deep cuts in areas like health.”

Under the latest EU-IMF-sponsored rescue programme – which is propping up the near-bankrupt Greek economy with an extra €130bn in emergency loans until 2015 – Athens has agreed to cut defence expenditure by €400m. Even so, its military budget accounts for nearly 4% of national economic output, compared with the eurozone average of around 2%. The country has cited perceived security risks from Turkey and, in addition to state-of-the-art submarines, has bought hundreds of Leopard tanks, howitzers, Mirage fighter planes and F-16 jets from Germany, France and the US since the late 1990s.

Speculation is rife that international aid was dependent on Greece following through on agreements to buy military hardware from Germany and France.

The Submarine Deals That Helped Sink Greece – The Wall Street Journal

ATHENS—As Greece slashes spending to avoid default, it hasn’t moved to skimp on one area: defense.

The deeply indebted Mediterranean nation, whose financial crisis roiled the global financial system this year, is spending more than a billion euros on two submarines from Germany.

More Arrests: Greece Makes Progress on Arms Deal Corruption – Spiegel

Greek prosecutors last week arrested two more people suspected of having taken bribes from German armaments firms during the last decade. The detentions are the latest in the country’s intensified efforts to go after corrupt, high-ranking officials.

German companies Daimler, Siemens and Deutsche Bahn have likewise been accused of paying bribes for contracts in Greece in the past.

Complicit in Corruption: How German Companies Bribed Their Way to Greek Deals – Spiegel

Greece’s rampant corruption is one of the reasons why the country’s economy is in such a mess. German companies have taken advantage of the system for years in order to secure lucrative deals.

Greece in chaos – Le Monde Diplomatique

Personally and collectively, the Greeks don’t understand and can’t cope with what’s happening now, let alone what will happen next. The welfare state is being swiftly and deliberately dismantled without any time to set up replacements.

Greece Needs Broader Structural Reforms Than Syriza Has Proposed – Aristides N. Hatzis – New York Times

Greece’s economy is not free and competitive. Powerful cartels are shielded with barriers to entry by newcomers and foreign investors. There are still numerous closed shops and professions. Public sector unions are overprotected in comparison with private sector employees. -…The administrative and the bureaucratic costs for investing, starting a business or transfer real estate are still unreasonably high. Overregulation is stifling economic activity. The tax system is inefficient and grossly complex. The justice system is extremely slow in enforcing contracts or resolving bankruptcies. Corruption is widespread and socially tolerated. …The welfare system is the European Union’s most inefficient in eradicating poverty and now it is also insolvent. The result is low-quality services and rising inequality. …The broken social security system resembles a ticking bomb in an aging society with less than 50 percent employment and unbalanced retirement funds. …The brain drain in Greece is a national emergency.

The European Debt Crisis Visualized – Bloomberg Business

This entry was posted in Mis-mal. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s